פינוי פסולת מתחנות דלק

פינוי פסולת מתחנות דלק

מעל 2,000 תחנות דלק פועלות במדינת ישראל, הפרוסות בכל חלקי הארץ ומעניקות שירות למילוני רכבים מדי שנה.

השירותים המסופקים על ידי תחנות הדלק הם הכרחיים, אך עם זאת מביאים עמם אתגרים בהיבט איכות הסביבה.

בכל אחת מתחנות הדלק הללו מיוצרת פסולת רבה, המביאה עמה פוטנציאל לפליטה של חומרים מזהים, בכמויות וסוגים כאלו ואחרים.

על כל אחת מתחנות הדלק בישראל ישנה אכיפה המעוגנת בתקנות, המחייבת אותן לפינוי פסולת ופינוי חומרים מסוכנים מתחנות דלק.

זיהום קרקע

זיהום קרקע כתוצאה מפסולת דלק הוא הזיהום הנפוץ והשכיח ביותר בישראל, כאשר חלק מהחומרים הללו מוגדרים כחומרים מסוכנים.

מתוך כלל תחנות הדלק בישראל, כ-300 מתוכן ממוקמות באזורים רגישים הידרולוגית. במילים אחרות, התחנות הללו נמצאות במקומות הקרובים למאגרי מי תהום או חופים.

מעצם קיומן של תחנות הדלק והפעילות השוטפת המתקיימת בהן, נוצרת פסולת רבה שיש לפנות בזמן ובדרך הנכונה, על מנת למנוע זיהומים, חשיפה לרעלים ולחומרים מסוכנים.

אחד הזיהומים הנוצרים כתוצאה מהדלקים בתחנות הדלק הינו זיהום קרקע. זיהום קרקע נוצר לאור חומרים מזהמים המגיעים מתחנת הדלק, ומתפשטים עד למרחקים של מאות מטרים.

זיהום מי תהום – למה זה קורה?

המזהמים הנפלטים מתחנות הדלק מגיעים למרחק לא מבוטלים, כאמור. לא פחות מ-37% מתוך המזהמים הללו חודרים לתוך מי התהום. המשמעות היא ישירה: נזק לציבור.

לאור חדירת המזהמים, האוכלוסייה בישראל חשופה למזהמים הגיעים ישירות מתחנות הדלק, בצורת מי שתייה מזוהמים, פירות וירקות שגודלו בקרקע מזוהמת, נשימה של אדי חומרים מזהמים ועוד.

אחת הסיבות העיקריות להיווצרות זיהום מי תהום הוא היעדר תשתית מתאימה שמטרתה למנוע דליפות בתחנות הדלק. סיבה נפוצה נוספת הינה תפעול לקוי של התשתיות (לדוגמה: תעלות ניקוז לקויות), או תשתיות תת-קרקעיות לקויות.

כללי הבטיחות – איך נמנע מהנזקים?

מעבר לפגיעה החמורה בציבור, תחנות הדלק עצמן עלולות להיפגע מפינוי פסולת שלא במועד או שלא כנדרש על פי התקנות.

תחנות הדלק בישראל נתונות תחת ביקורת ואכיפה מוגברת כל הזמן. לאור העובדה שהדלקים והשפכים מוגדרים כחומרים מסוכנים, תחנות הדלק חשופות בכל עת לתביעות הנוגעות לכך, מכיוונים שונים.

כדי להימנע בכל זאת מהנזקים הכרוכים בכך, הקפדה על הטיפול בשפכים חשובה מאין כמוה. פינוי פסולת מתחנות הדלק וטיפול בשפכים, עשויה למנוע הן את הנזקים הבריאותיים והן את הנזקים המנהליים שעלולים להיגרם.

מה מומלץ לדעת?

על מנת לטפל בשפכים בתחנות הדלק בצורה מושכלת ונכונה, חשוב לדעת מהם הדברים המרכזיים והחשובים ביותר שיש לבצע.

אחד הדברים החשובים ביותר שיש לבצע לצורך פינוי פסולת מתחנות דלק הינו טיפול במפריד שמן-דלק. מתקן מפריד שמן-דלק זהו מתקן הפרדה שנדרש על פי התקנות בישראל להימצא בכל תחנת דלק. מטרת המתקן היא לבצע הפרדה וסינון של הנוזלים, כך שהנוזלים המסוננים יוזרמו לתוך מערכת הביוב המקומית. יתר השמנים שנאגרו במיכל נשארים שם על מנת למנוע את הנזק הסביבתי כתוצאה מפליטתם.

את מפריד שמן-דלק יש לתחזק באופן שוטף, באמצעות ניקוי וטיפול יסודי על כל המשתמע מכך, במטרה לשמור על תקינותו ויעילותו.

פעולות נוספות שמומלץ לבצע בכל תחנת דלק, הן ניקוי תעלות וקולטנים, תיקוני מפרידים, שטיפת קווי ביוב, פתיחת קווי ביוב, ריקון בורות אגירה, שאיבת שוחות מכלים ועוד.

במקרים מסוימים, ישנו צורך בפתרונות הנדסיים וירידה אל תוך בורות הביוב (עם ציוד מגן ושמירה על כללי הבטיחות על פי הנחיות החוק), על מנת לפתור את הבעיה באופן יסודי או לאתר אותה.

פינוי פסולת ממפעלי מזון

פינוי פסולת ממפעלי מזון

למפעלי המזון יש תפקיד חשוב בחיינו והם אלו שעומדים מאחורי המוצרים בסופר שעל המדפים, המסעדות, המעדניות המאפיות ועסקי המזון השונים.
אבל בין אם אלו מוצרים חלביים או בשריים, שימורים, מאפים או כל מוצר אחר, המפעל שעומד מאחוריהם מייצר לא מעט פסולת.

הפסולת הזו מגיעה בעיקר מעודפי הייצור והיא סותמת בשלב כלשהוא את השפכים וצריכה טיפול ופינוי מקצועיים מכיוון שאם זה לא יקרה, הזיהום הסביבתי יהיה גדול, הצומח והחי ייפגעו ומי התהום יזוהמו.
הבעיה היא שיש חומרים רבים שעלולים להימצא במי השפכים והטיפול יכול להיות שונה בכל אחד מהם.

החומרים במי השפכים

יש אם כן חומרים שונים אותם ניתן למצא במי השפכים, חומרים שדורשים טיפול ספציפי בכל אחד מהם.
בין החומרים הללו יש כמובן את השומנים שניתן לראות אותם בעיקר במפעלים שצורכים הרבה שמן או מייצרים שמן, ושמן יכול להיות נטל כבד על מערכת הביוב.

יש את מלח הבישול שעלול לגרום להמלחה של המים ולהזיק להם, וניתן למצוא במפעלים הללו כמויות גדולות הרבה יותר ממה שמותר, יש חומרים אורגניים מרוכזים שיש במפעלי יינות ומיצים, מפעלי שימורים, משחטות, מחלבות וכדומה, שגם אותם צריך לפנות, ויש כמובן חומרים מוצקים מרחפים או שוקעים שיש בכל התעשיות הללו במערכות הביוב, שצריך להפריד אותם מזרם השפכים. שפכים חומציים יכולים להימצא בעיקר במפעלי שימורים.

הטיפול

פינוי פסולת ממפעלי מזון צריך להיות מקצועי וצריך לתת את המענה לכל אותם חומרים שעשויים להימצא בתוך מי השפכים של המפעל.
פסולת מפעלי מזון שנשארת יותר מידי זמן רק מסבכת את הטיפול בה, וכדאי לעשות את זה כמה שיותר מוקדם. הנה כמה מאפשרויות הטיפול בחומרים השונים:

  • מלח – מלח אם כן נמצא בריכוזים גבוהים במי השפכים הרבה מעבר למה שמותר, והטיפול בו הוא באמצעות סינון מיוחד והטמנה שלו בתנאים הדרושים לו.
  • חומרים אורגניים – חומרים אורגניים צריכים להתעכל על ידי חיידקים ולהפוך לפחמן דו חמצני ומים. את זה עושים בשיטת בוצה משופעלת. החיידקים הללו פועלים בנוכחות חמצן ויש אפשרות לפינוי של הפסולת הזו למתקנים בהם הטיפול הביולוגי נעשה באמצעות חיידקים שלא צריכים חמצן כדי לגדול.
  • שומנים – את השומנים מציפים בעזרת אויר במכלי הפרדה ולאחר מכן גורפים את השכבה העליונה (השומנית)
  • חומצות – חומצות מנטרלים באמצעות בסיס מתאים. אם יש שפכים חומציים ובסיסיים באותו המפעל, ניתן לאחד אותם בבריכות איזון.
  • מוצקים מרחפים – יש בריכות שיקוע שבאמצעותם מסולקים המוצקים המרחפים מהשפכים.

חשוב אם כן לטפל בצורה מקצועית בפסולת של מפעלי מזון. העבודה צריכה להתבצע על ידי מי שהוסמך לכך ומי שיש לו את האמצעים לעשות את זה בצורה מיטבית.
חשוב כמובן לשמור על כל כללי הבטיחות על מנת שהפינוי יעבור בשלום. בשביל שזה יקרה צריך לפנות לחברה מקצועית, עם הציוד, היידע והניסיון הדרושים.

פינוי פסולת ממוסכים

פינוי פסולת ממוסכים

במוסכים השונים הפועלים ברחבי ישראל מוצעים שירותי מכונאות. מדובר באלפי מוסכים הפועלים ברחבי הארץ, המטפלים בכמות של כ-3.5 מיליון רכבים מדי שנה.

השירותים הניתנים במוסכים הם הכרחיים, בין אם מדובר בשירותי חירום או בתחזוקה השוטפת של הרכב. בתוך הפעילות השוטפת המתרחשת במוסכים, ישנם לא מעט אתגרים בהיבט איכות הסביבה.

בכל אחד מהמוסכים הללו מיוצרות כמויות אדירות של פסולת, מסוגים שונות ובכמויות גדולות לרוב, בהתאם לגודל המוסך ואופי העבודה המתבצעת בו באופן שוטף.

הסכנות הנובעות מייצור הפסולת

אחת הסכנות המרכזיות מייצור הפסולת במוסכים בישראל, היא היווצרות של זיהום מי תהום וקרקעות.

הזיהום נוצר כתוצאה משאריות שמן המשפיעות על איכות הסביבה. זליגת שמנים, אריזות מזוהמות וחדירת נוזלי קירור, הם הגורמים העיקריים להשפעה המשמעותית על איכות הסביבה.

חלק מהחומרים הללו, כמו נוזלי קירור למשל, מכילים שיעורים גבוהים במיוחד של אתילן גליקול.

מהו אותו אתילן גליקול ולמה הוא לא טוב לנו? זוהי למעשה תרכובת אורגנית. ראשית, חשוב לדעת שמדובר בנוזל חסר צבע או ריח, נמצא לרוב בתוך נוזל הקירור ברדיאטור הרכב. התרכובת תקינה ומותאמת לשימוש בתוך רדיאטור הרכב, אך כאשר היא נפלטת היא הופכת לרעילה ומסוכנת עבורנו.

 אכיפה סביבתית: שמרו על המוסך שלכם

בשנים האחרונות, המשרד להגנת הסביבה החל להגביר את האכיפה הסביבתית המתבצעת במוסכים, לאור העובדה שהמוסכים הוגדרו כגורמים מרכזיים של זיהום קרקעות ומים בישראל.

זהו נתון חמור, שהביא את המשרד להגנת הסביבה לבצע אכיפה מוגברת ולוודא את תקינות הטיפול ופינוי הפסולת ממוסכים.

חשוב לדעת: ממצאי המשרד מראים כי כאשר מתבצעת אכיפה, העבירות הנפוצות ביותר במוסכים היו ליקויים בטיפול בשמנים במספר אופנים והיבטים שונים.

איסוף שמן משומש ממוסכים

בעלי מוסכים נדרשים לטיפול בשמני המוסכים הנוצרים במהלך שירותי המכונאות שהם מעניקים, במטרה למנוע זיהום קרקעות, זיהום מי תהום ומי נחלים.

לא מעט מוסכים בישראל גורמים נזק אדיר לאיכות הסביבה; אך חשוב לדעת שאפשר למנוע זאת בקלות. באמצעות הנחת מיכל איסוף שמן מנוע על גבי משטחים אטומים במוסך, ניתן למנוע אחוזים גבוהים ביותר של הזיהום והפסולת שמצטברת.

חשיבות פינוי השמנים בצורה מסודרת נובעת מכך שאת השמנים לא ניתן לפנות באמצעות מערכת הביוב. הסיבה היא שהשמנים יוצרים סתימות במערכת הביוב, תקלות ורעלים שהם מייצרים ופולטים במהלך השהייה והמעבר בתוך מערכת הביוב.

פינוי פסולת ממוסכים בצורה מסודרת, כמו גם איסוף שמן משומש ממוסכים באופן שבו יועבר מיידית להשמדה וטיפול על ידי חברה מקצועית, ימנעו את הנזק הסביבתי ואת העוול שעלול להיגרם לבעל המוסך לאור אכיפת המשרד להגנת הסביבה.

מפרידי שמן-דלק

מתקן מפריד שמן-דלק זהו מתקן הפרדה שנדרש להימצא ולהיות בשימוש בכל מוסך בישראל לפי תקנות משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.

הדרישה להימצאות המתקן במוסך נובעת מן השימוש בשמן מינרלי ודלק גם יחד, באותו העסק. זהו למעשה מיכל המגיע בגדלים שונים, בהתאם לגודל העסק והפעילות המתבצעת בו, שמטרתו היא להפריד את השומנים המצויים בתוך הנוזלים. לאחר ההפרדה, הנוזלים המסוננים מוזרמים לתוך מערכת הביוב, בעוד השמנים נשארים בתוך המיכל, כדי לצמצם נזק סביבתי.

את המיכל יש לרוקן על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה לכל הפחות, או בתדירות גבוהה יותר בהתאם לצורך או לפי דרישת בעל העסק.

פינוי פסולת ממוסכים באמצעות חברה מקצועית

ניתן להיעזר בחברה מקצועית ומיומנת לצורך פינוי פסולת ממוסכים, איסוף שמן משומש וטיפול שוטף במיכל איסוף שמן מנוע או מיכל מפרידי שמן-דלק ועוד.

חברת טביב מציעה את שירותיה למוסכים ברחבי הארץ. חברה עובדת עם 600 מוסכים בפריסה ארצית, תוך טיפול מהיר, מקצועי ומיומן בפסולת המצטברת במוסך. החברה שואפת לקידום מודעות סביבתית ושמירה על איכות הסביבה. על כן, כל המוסכים העובדים עם החברה מקבלים אישורים על פי דרישות המשרד להגנת הסביבה, על מנת לוודא שאינם חורגים מהתקנות, עומדים בכל הדרישות וגם שומרים על הסביבה.

החברה מבצעת את פינוי הפסולת מהמוסכים באמצעות צוות מקצועי, מיומן ובעל ידע. כלל עובדי החברה המבצעים את הפינוי הוכשרו לכך, על מנת להבטיח ללקוחות החברה טיפול אמין ובטוח.

החברה מציעה שירותי פינוי שמנים, טיפול בכל סוגי הפסולת הרעילה ועוד, בהתאם לצרכי הלקוח.

פינוי פסולת רופא שיניים

מספר דברים שכל רופא שיניים צריך לדעת על פסולת המעבדה שלו

במוסדות רפואיים ומרפאות השיניים הפזורים ברחבי הארץ, ניתנים שירותים וטיפולים חשובים עבור אזרחים רבים בישראל.

בכל אחת מהמרפאות הללו ולאחר כל טיפול וטיפול, מיוצרות כמויות אדירות של פסולת, שלרוב האדם הממוצע אינו מודע אליהם.

פסולת הרפואית המיוצרת במרפאות השיניים מסווגת לסוגים שונים, כאשר בכל אחד מהמקרים מדובר בפסולת המכילה חומרים מסוכנים, המכילים רעלים ברמות משתנות כאלו ואחרות.

נתונים אודות הפסולת הרפואית בישראל מציגים תמונה דרמטית: 75%-80% מכלל הפסולת המיוצרת בישראל, מגיעה מבתי החולים והמרפאות השונות, כאשר מדובר על כ-2,400 טונות של פסולת רפואית בשנה.

פינוי הפסולת הרפואית שנוצרת במרפאות הכרחי ורצוי מוקדם ככל הניתן, כל מנת למנוע יצירת חיידקים, ווירוסים או הדבקות בתוך המרפאה או המוסד הרפואי.

כיצד מפנים פסולת רפואית?

על פי התקנות בישראל על כל בעל מרפאה בישראל לוודא את פינוי הפסולת הנוצרת במהלך הטיפול במטופלים הפוקדים את המרפאה.
אך על אף שהתקנה הזו קיימת, התקנות לא מגדירות את האופן שבו יש לפנות את הפסולת עצמה.
חלק מבעלי המרפאות בוחרים בשיטות כאלו ואחרות, כאשר המקובלות ביותר ברחבי העולם הן חיטוי הפסולת, הקרנה או שריפה.
בישראל ישנה אפשרות לבצע פינוי ואיסוף פסולת רפואה באמצעות ציוד ייחודי, המבטיח סטריליות בעת ולאחר הפינוי בבתי החולים והמרפאות השונות.

סוגי פסולת רפואית

בעשורים האחרונים חלה בישראל מהפכה תפיסתית לגבי פסולת רפואית. ישראל אימצה בשנת 1997 לראשונה את תקנות בריאות העם, המגדירות טיפול בפסולת במוסדות רפואיים.
תקנות בריאות העם קבעו הגדרה לשלושה סוגי פסולות מרכזיות המצויות במרפאות השיניים, ביניהן פסולת רגילה, פסולת זיהומית ופסולת רפואית מסוכנת.

  • פסולת זיהומית (ספטית) – זוהי פסולת בעלת סיכוי זיהומי. לרוב נמצא פסולת מסוג זה בחדרי ניתוח, מעבדות או במרפאות המבצעת טיפולים כירורגיים במטופלים.
  • פסולת רפואית מסוכנת – דוגמאות לפסולת רפואית מסוכנת הן תרופות פגות תוקף, למשל. חומרים שונים פגי תוקף, או חומרים הבאים במגע עם חומרים אחרים ויוצרים תגובה ברת סיכון, אלו החומרים שיוגדרו כפסולת רפואית מסוכנת.
  • פסולת מפתולוגיה וציטולוגיה – במקרה הזה, מדובר בדגימות מתוך גוף האדם. מדובר בדגימות דם, רקמות שונות וכדומה.

סוגי הפסולות המוגדרים בתקנות בריאות העם מצויים במרפאות שיניים, בתי חולים ומרפאות, והטיפול בפינוי הפסולות מחייב לשם שמירה על בריאות מטופלי ועובדי הקליניקה.

שמירה על איכות הסביבה

נושא איכות הסביבה נמצא בתנועה מתמדת ובמגמת עלייה תודעתית, בעשור האחרון בישראל.
פסולת מסוגים שונים נוצרת בכל יום, בכמויות אדירות; בענף הבינוי, התעשייה, תחום האנרגיה, המסחר, המסעדות, בתחנות הדלק הפזורות ברחבי הארץ, במוסכים וכן בבתי חולים ומרפאות.
כשאנחנו מטפלים בפציינטים בקליניקה, אין לנו ברירה אלא לייצר פסולת, לאור הסטריליות הגבוהה הנדרשת במהלך הטיפול. אך מה בכל זאת המעט שניתן לעשות כדי לשמור על איכות הסביבה?

הפסולת קיימת ותמשיך להגיע בכמויות אדירות, עם זה לא נוכל להתווכח.
הדרך שבה כן נוכל לעזור, לסביבה ולעולם, היא להבטיח ניהול נכון של פינוי הפסולת, תוך יצירת מינימום נזקים או פסולת נוספת.
פינוי נכון, מהיר, יעיל ובטוח, הוא הדבר הטוב ביותר שנוכל לעשות עבור הסביבה לשם צמצום הנזקים.

פינוי פסולת רפואית על ידי חברה מקצועית

מומלץ לבצע את פינוי הפסולת הרפואית בעזרת חברה מקצועית ואמינה. שירותי פינוי, טיפול וחיטוי הניתנים על ידי חברה מקצועית, יאפשרו את המשך פעילות המרפאה באופן שוטף ובטוח.

חברת טביב ששמה דגש על איכות הסביבה, מציעה איסוף פסולת על ידי משאיות ייעודיות המאובזרות בציוד ייחודי.
הפסולת נאספת על ידי נהגים מקצועיים ומיומנים שהוכשרו לפינוי פסולת ממרפאות, בתי חולים ומעבדות.
חברת טביב עומדת בתקנים הרגולטוריים המחמירים ביותר, מתמחה בטיפול בפסולת רפואית מסוכנת ומבטיחה לכם פינוי בטוח.

בין אם מדובר בפינוי פסולת רפואית מבתי חולים, או פינוי פסולת רפואית ממרפאת שיניים, החברה יודעת להעניק את שירותי הייעוץ המקצועיים ביותר, בנושאי פינוי פסולת ואיכות הסביבה.

הפתרון הסביבתי הנכון ביותר

חברת טביב עוסקת בפינוי פסולת בדגש על מודעות ושמירה על איכות הסביבה, כבר למעלה מ-25 שנים.
אנחנו מלווים לקוחות ופרויקטים בכל התחומים, ושומרים על לקוחותינו מרוצים בזכות יעילות, ניהול נכון ועמידה בתקנות איכות הסביבה המשתנות תדיר.

2772844

צרכנות מודעת סביבה

מאת: משה זיסקינד – מהנדס איכות סביבה

בשנים האחרונות נושא המודעות הסביבתית עולה ותופסת תאוצה. תופעת ההתחממות הגלובלית ומפגעי הפלסטיק בנהרות ובאוקיינוסים, יוצרים  דור של חדש של אזרחים שמבינים שאם אנחנו כבני אדם לא נהמר לנקוט בצעדים הנדרשים כדי להפסיק את הפגיעה המתמשכת בטבע ייתכן ולא יישאר לנו עולם לחיות בו בעתיד הנראה לעין.

נכון לעכשיו הדרישה מופנית בעיקר כלפי הגורמים שנתפסים לכאורה כאחראיים הבלעדיים למצב – הממשלות והתאגידים הגדולים. אלו מצידם אכן נוקטים במאמצים לא מבוטלים בנושא, אולם כפי שכולנו נוכחים לראות, אל מול כל ההצהרות הגדולות והיעדים הבומבסטיים מסתמן כישלון מתמשך
בעמידה במטרות שכל אותם גופים מציבים לעצמם.

פקידים בכירים יכולים לכתוב רגולציות כאלה ואחרות, אבל בפועל הם מסוגלים לאכוף רק אחוז מזערי מהן. השינוי שנדרש הוא מהותי מדי ועמוק מדי.
למרות הרצון, לאותם גופים גדולים אין באמת את היכולת ואת הכלים להשתנות מבפנים כל כך מהר מלמעלה למטה.

יחד עם זאת, בעידן של רשתות חברתיות ועולם מקוון שבו הכוח עובר מהשליטים והאנשים שבראשי הפירמידות אל העם, יש לנו את האפשרות יש לנו להוביל את השינוי מלמטה למעלה.
כמו אפשר שנוכחנו לראות באינספור מהשנים האחרונות, ציבור שלם שמודע לזכויות שלו יכול לגרום לאלפי חברות וגופים מסחריים להשתנות בין לילה.

לאט לאט מחלחלת ההבנה שהשינוי המשמעותי לעצירת המשבר יכול להתקיים אך ורק על ידי הפנמת האחריות האישית שלנו כאזרחים וכצרכנים. כאשר אנחנו לא דורשים לקבל מוצרים ושירותים ידידותיים לסביבה אנחנו למעשה שותפים לזיהום ולפגיעה בסביבה של מי שסיפקו לנו את המוצרים והשירותים.
וההפך, כאשר אנחנו ניגשים לבצע את ההחלטות "הקטנות" והיומיומיות שלנו מתוך ראייה צרכנית מודעת סביבה אנחנו למעשה חלק מהשינוי. אנחנו חלק מהתיקון. אנחנו יכולים להפוך גופים שלמים ולנער ממשלות.

במדינת ישראל זה פוגש את כשאנחנו הולכים לסופר. כולנו מקדישים מחשבה וחצי על כדור הארץ ומנסים לחסוך בשקיות חד פעמיות, שזה חשוב בהחלט. אבל ברור שזאת רק ההתחלה  כדי לייצר תרומה משמעותית לשמירה על הסביבה ולמעשה להבטיח את העתיד של כולנו, צריך להשתדל שהמאמץ הזה לא ייעצר שם אלא ילווה אותנו לכל מקום.

מפרידי שומן – הציוד הכי חשוב במטבח של העסק שלך

מאת: משה זיסקינד

החוק בישראל דורש מכל מטבח אשר צורך למעלה מ-5 מ"ק מים ביום להתקין מפריד שומן לפני הזרמת שפכים לרשת הביוב, וזאת כאמצעי המאפשר לכידה אפקטיבית של שומנים ומוצקים. במאמר הבא נכיר (בקצרה) את התפקיד החיוני של מפריד השומן. נלמד כיצד פועל מפריד שומנים, ונשרטט כמה מהדרישות העיקריות מכוח החוק בנושא התחזוקה והתפעול השוטף שלו.

ראשית כל, נשאלת השאלה, מדוע כה חשוב ללכוד את השומנים דווקא במטבחים מוסדיים? בפרט כאשר מדובר על שפכים שיורדים בכיור, בד"כ דרך המסננת, ואשר אפילו עוברים את הסיפון די בקלות. למה צריך להשקיע משאבים כספיים ומאמצים לשאוב משהו, שגם ככה נראה שהוא זורם באופן טבעי?

ובכן, כפי שכולנו יודעים, מים ושמן אינם מתערבבים האחד עם השני. השמן שאנחנו מצליחים לשטוף עם זרם המים בסוף נפרד וצף כשכבה שומנית. בצנרת האיסוף, השכבה הזאת מתערבבת עם חול, שאריות זבל והאבנית שבמים, וביחד הם מתמצקים לסלעים של ממש. ל"סלעים" האלה כבר המציאו שם – פאטברג (FATBERG), הנגזרת מהמילה "קרחון" (ICEBERG), רק מסריח יותר. פאטברגים הינם בעיה רצינית ומקור ידוע לדליפות ביוב ענקיות, הפצת מחלות מסוכנות וזיהום מי תהום, נחלים וחופים.

אגב, הפאטברג הגדול בהיסטוריה התגלה בשנת 2017 במערכת הביוב של לונדון. היה זה פאטברג כה גדול שהוא אפילו זכה לכינוי "המפלצת מוויטצ'אפל". המפלצת, כאשר נתגלתה, שקלה כ–130,000 טונות והתמתחה לאורך של יותר מ-250 מטר.

מפרידי שומן נכנסים לתמונה

מפרידי השומן מסייעים כאמור ללכוד את המוצקים והשומנים ולמנוע מהם לזרום ולעשות צרות בהמשך. מרבית המפרידים מורכבים מתא מוצקים/בוצה, תא שומנים ונקודת דיגום.

בתא המוצקים מצטברים שאריות מזון וזבל על ידי שיקוע לתחתית התא, ואילו בתא השומנים שכבת השומן צפה למעלה ו"נלכדת", מכיוון שפתח הריקון של התא ממוקם בתחתית, היכן שנמצאת הפאזה המימית. מפריד שומנים עלול להיסתם משתי סיבות עיקריות:

  • מפריד השומנים התמלא במוצקים.
  • הפאזה השומנית הצטברה עד כדי כך שהיא הגיעה לפתח ריקון התחתי, והחלה לגרום לסגירה של שסתום ייעודי שמותקן באזור זה למניעת זליגה של השומן לביוב.

תחזוקה לקויה של המפריד גורמת לסתימות והצפות בלתי צפויות של הביוב במקרה הטוב, ואף להריסת המפריד עצמו במקרה הפחות טוב. לא בכדי, המשרד להגנת הסביבה פרסם בסוף שנת 2017 מסמך מפורט ובו "הנחיות לתפעול ותחזוקה של מפרדי שומנים ושמנים" (קראו כאן). לאחרונה המשרד להגנת הסביבה אף פרסם עדכון נוסף להנחיות אשר היה פתוח להערות הציבור עד לאוגוסט 2019. מומלץ לעבור בעיון על המסמך, ולפעול בהתאם.

לדוגמה, המסמך קובע כי יש לשאוב את תחולת המפריד בכל אחת מהסיטואציות הבאות: התראה מהמערכת האלקטרונית (ככל שקיימת) לגבי הצטברותה של שכבת שומן אשר חצתה את הרף שנקבע, התראה מהמערכת האלקטרונית לגבי ירידת מפלס נוזל בתא הייעודי להפרדת שומן במפריד, הצטברה במפריד שכבת שומן בגובה של מעל ל-25% מגובה תא הפרדת השומן (או בעובי שנקבע לפי הוראות היצרן) ו/או בעת בשל שכבת שומן בתא הדיגום.

מעבר לכך, להלן כמה כללים חשובים שחשוב להקפיד עליהם:

  • הקדמת "תרופה למכה" – הקפידו לסנן את מה שאפשר לסנן לפני ההזרמה לביוב. זרקו לפח את שאריות המזון ונקו באופן קבוע את סלי הרשת בתעלות הניקוז. שימו לב שהסלים חוזרים מיד לאחר הניקוי והימנעו ככל שניתן מהזרמה של מים חמים (מעל 60 מעלות) לניקוז.
  • החלפת אביזרים באישור בלבד – אין להחליף אביזרים במפריד השומן ללא אישור היצרן, המשווק המורשה או ספק השירות.
  • חיסכו בדטרגנטים – המעיטו את השימוש בדטרגנטים ונסו להשתמש בחומרי ניקוי ידידותיים לסביבה ככל שניתן.
  • שאיבת תכולת המפריד אחת לרבעון – הקפידו לשאוב את תכולת המפריד לפחות פעם ברבעון.
    כמו כן, שימו לב שאחרי השאיבה נותן השירות מבצע שטיפה וניקוי של רכיבי המפריד, כולל צנרת הובלת שפכים בכניסה למפריד.
    דרשו לקבל מנותן השירות תעודת פינוי, ואישור בכתב ממתקן הטיפול שקלט את השפכים.
מסעדה בלוג

10 טיפים לניהול המסעדה האקולוגית

מאת: משה זיסקינד

העלייה במודעות הסביבתית בשנים האחרונות מתכתבת עם דרישות הולכות וגוברות מצד קהל הלקוחות לקבלת מוצרים ושירותים שהינם טובים, אך לא פחות חשוב מכך – ידידותיים לסביבה.
סקר שנערך לפני מספר שנים על ידי המשרד להגנת הסביבה (ופורסם בגלובס) מצא שכ-84% מהישראלים מעדיפים להיות לקוחות של עסקים המקדמים פעילות עסקית ירוקה

אולם למרות שהגנה על הסביבה הינה עניין מהותי, לא מדובר בסוגיה טריוויאלית. בפרט בכל הנוגע להתנהלות עסקית "ירוקה" בהיבטים המיוחדים המאפיינים את ענף המזון וההסעדה.
אז איך תקדמו פעילות עסקית ירוקה ונכונה? ריכזנו לפניכם עשרה טיפים אשר יעזרו לכם להפוך את העסק להרבה יותר אקולוגי. 

ניהול מלאי

העיקרון הסביבתי החשוב מכולם הוא Reduce  – להפחית. לפני שאתם שוברים את הראש על דרכים שונות (ומשונות) למחזר, ובטרם אתם משיקים מדיניות של "שימוש חוזר" בעסק, הצעד הראשון מבחינתכם הוא צמצום הצריכה. אם תרצו, הקדמת תרופה למכה. 

כל מי שעוסק בתחום ההסעדה מכיר מקרוב את כמויות המזון העצומות שנזרקות על בסיס יומי. למעשה, כ-25% מהמזון שמוכן בחדרי אוכל תפעוליים, מסעדות, בתי מלון, אולמות אירועים, רשתות שיווק ובסיסים צבאיים – נזרק (כך לפי דברי הסבר להצעת חוק שאושר לאחרונה בכנסת לעידוד תרומות מזון). 

צמצום הצריכה הוא המקום לעשות את השינוי. למזון הנזרק יש מחיר סביבתי עצום. כל ירק או פרי שמושלכים כלאחר יד היה צריך להשקות, להדביר, לדשן, לאסוף ולשנע. כל אחד מהשלבים הללו בתהליך גובה את המחיר שלו מכדור הארץ בזיהום, בבזבוז משאבים מתכלים ובפליטת גזי חממה.

אז מה אפשר לעשות?

  • שימוש באפליקציות ייעודיות – ניהול מלאי של בית עסק לממכר מזון הוא דבר מורכב, כיום אפשר למצוא לא מעט אפליקציות שמסייעות בהיבט הזה כמו Peachworks, Bevaspot ועוד. 
  • לסדר מדפים לפי תאריך תפוגה – תייגו מדפים/קופסאות לפי תאריכים, כך שיהיה אפשר בקלות לגשת לחומרי הגלם לפי הכלל הראשון של ניהול מלאי: FIFO – First In First Out.  מה שנכנס ראשון למקרר, הוא גם מה שצריך לצאת ראשון.
  • לוודא שמשאיות האספקה מקוררות – חלק גדול מהפחת של המוצרים נגרם כבר בהובלה, כאשר חומרי הגלם עוד נראים יפים ורעננים.
    הובלה בתנאים לא מתאימים תגרום לכך שמוצר שיכל לחיות שבועיים "ימות" לאחר לילה.
  • אחסון בקירור ככל שניתן – כמו שאנחנו מקפידים על ההובלה, יש להקפיד לא פחות גם באחסון בעסק שלנו. קירור. קירור . קירור.
  • אריזות סגורות – החמצן באוויר הוא אמנם חיוני לנשימה, אבל הוא גם מה שגורם למזון להתקלקל. הקפדה על אחסון באריזות אטומות ונקיות תאריך את חיי המדף משמעותית. נקודה נוספת – מקרר הוא לא רק מקרר אלא גם "מייבש". שמירת מזון באריזות אטומות שומרת על הלחות הטבעית הנדרשת לשמירה על טריות המוצרים.    

יעילות אנרגטית

היות שהעיקרון הכי חשוב בהגנת הסביבה הוא הפחתת הצריכה, עלינו להקדיש תשומת לב רבה גם להפחתת צריכת החשמל. עובדה לא ידועה היא שמרבית זיהום האוויר בישראל נגרם כתוצאה מייצור החשמל. 

הביקוש העולה בהתמדה, והתלות שרק הולכת וגוברת, מקשים מאוד על צמצום הפליטות והקטנת הזיהום הנגרם מייצור החשמל. אמנם יש יותר ויותר מקורות אנרגיה מתחדשים שזמינים לנו היום מבעבר, אך כפי שאמרנו – העיקרון הראשון הוא לצמצם את הצריכה. 

התייעלות אנרגטית היא נושא רחב ידיים. מדובר גם בסוגיה לאומית, ולא בכדי ממשלת ישראל קבעה לאחרונה יעד שאפתני של הפחתת צריכת החשמל בישראל בכ-17% עד שנת 2030. בכל הנוגע להתייעלות האנרגטית שלכם בעסק, מבחינת צריכת חשמל, מדובר בנושא מורכב. על כן, רצוי להיעזר ביועצים מקצועיים שיידעו לתת הנחיות פרטניות, ושיסייעו לבזבז את הכמות המינימלית של חשמל. הנה עצות קטנות שחשוב לשים אליהן לב:

  • דירוג אנרגטי של מוצרי החשמל בעסק – מערכות מיזוג אוויר, חדרי קירור, מדיחי כלים, תאורה וכו'. 
  • התקנת אמצעי בידוד בקירות העסק
  • תחזוקה שוטפת של מערכת חימום מים (ככל שישנה)

חיסכון במים

הרגישות לחיסכון במים איננה חדשה לנו, הישראלים, וראו את הקמפיין המצליח של "ישראל מתייבשת" בכיכובה של רננה רז.
לאחר שנים רבות של חינוך והסברה, כולנו מודעים לחשיבות המקופלת בחיסכון במים. אולם הניסיון מלמד שתמיד אפשר להשתפר. 

בכל הנוגע לעסקים בתחום ההסעדה, העושים שימוש תדיר במים, תשומת לב הינה בעלת משקל רב.
הקפידו לרכוש מדיחי כלים יעילים, התקינו חסכמים, התקינו משתנות חסכניות במים, הקפידו להשתמש במתינות במים לניקיון והנהיגו שיטות עבודות יעילות לגבי השימוש במים. 

חומרי ניקוי ידידותיים לסביבה

חומרי ניקוי עלולים להיות גורם מזהם. היות שהם מוצר צריכה בסיסי בעסקים בתחום המזון וההסעדה, יש לעשות בהם שימוש מושכל.
שימוש אשר יקל על מתקני הטיפול בשפכים, אשר מאוחר יותר נדרשים להתמודד עם מה שאנחנו מזרימים אליהם. 

עבדו עם חומרי ניקוי סביבתיים כדוגמת חומרי ניקוי שמבוססים על חומרים פעילים שמתפרקים בקלות, ושאינם מכילים מלחים ו/או דטרגנטים הקשים להפרדה מהשפכים מאוחר יותר (כך שיהיה ניתן להשמיש אותם לייעודים אחרים). 

תפריט ירוק

תפריט ירוק הוא תפריט שמרבה להשתמש דווקא בפירות וירקות העונה, כך שיש פחות שימוש באמצעי אחסנה והובלה יקרים מבחינה סביבתית (ולא רק). כמו כן, תפריט ירוק הוא תפריט  שלא נמנע מפירות וירקות טעימים ונהדרים שכל חטאם שהם "לא אסתטיים". בהקשר ישיר להפחתת הצריכה, חשוב לדעת כי אחוז ניכר מהתוצרת החקלאית שלנו נזרק אך ורק מהסיבה הזאת – לא חבל?

מיינו אשפה

כמו בסוגיית החיסכון במים, גם בנושא של מיון אשפה ניתן לראות בהחלט עבודה יפה של המשרד להגנת הסביבה להגברת מודעות והחדרת הרגלים נכונים לציבור בישראל. הן הפרטי והן העסקי. 

אם חשבתם שהפסולת שאנחנו מפרידים ושמים בפח הכתום הולכת למעשה לאותו מקום, עליכם לדעת לחשוב שנית. הפסולת בפחים הכתומים נאספת על קבלנים שנמצאים תחת פיקוח, ומועברת למפעלי טיפול ייעודיים. שימו לב – הפרדת אשפה איננה גימיק. זה באמת עובד ומועיל לסביבה.

איסוף שמן טיגון משומש

אחת הסוגיות הרגישות ביותר מבחינת איכות סביבה ועסקים בעולם המזון וההסעדה הוא השמנים המשומשים. אולם כשם שמדובר באתגר, מדובר גם בהזדמנות. 

שמן טיגון משומש שווה לא מעט כסף, ולאחר תהליך טיפול קצר ניתן להפוך אותו לדלק. בית עסק ששומר את השמן המשומש שלו גם מגן על הסביבה וגם חוסך כסף. כיום ישנם מספר רב של קבלני איסוף שיהיו מוכנים לספק לכם את הכלים והשירות על מנת למחזר את השמן המשומש שלכם.

הקפדה על תחזוקה של מפרידי שומן

בהמשך לנקודה הקודמת, אך הפעם מזווית מעט פחות מוכרת. על פי התקנות בחוק, כל מטבח שצריכת המים שלו עולה 5 מ"ק ליום מחויב בהתקנת מפריד שומן לפני הזרמת שפכים לרשת הביוב. מפריד שומן הוא אמצעי המאפשר לכידה של שומנים ומוצקים שעלולים לשבש את תהליך הטיפול בקולחין. עסק שמקפיד על התקנה של מפריד שומן ותחזוקה הולמת שלו יכול לסייע באופן משמעותי לסביבה והקלה על תהליך ההשבה לקולחין.

אחזקה ראויה של מערכות טיפול באוויר

כמעט לכל מסעדה יש כיום גם אמצעים לאיסוף וטיפול בפליטות האוויר מהמטבח. טיפול זה בפליטות האוויר מתבצע לרוב על ידי מצע סינון של פחם פעיל. החלפה וטיפול של מצע הסינון עשויה להפחית את מפגעי הריח והזיהום אוויר שנגרמים על ידי פעילות המטבח. כמו כן בדקו פתרונות נוספים למניעת מפגעי זיהום אוויר וריחות בעסק כגון:

  • מנדפים ועליהם מסננים ראשוניים. 
  • צינורות אוויר לארובה (ככל שישנה). 
  • מסננים לטיפול בחלקיקים ובעשן.
  • חוזה תחזוקה, יומן תחזוקה ומדבקות עם פירוט מועדי טיפולים. 
  • מערכות למניעת מעבר יציאת אוויר מהמטבח לחללים סמוכים. 

שתפו את הלקוחות

טיפ אחד לסיום – אל תתביישו להשוויץ.
ספרו לאורחים וללקוחות אודות המאמצים שלכם לקידום היבטים של הגנת הסביבה בעסק, ועל הפעולות שאתם נוקטים לטובת שמירה על עולם נקי, ירוק וטוב יותר, למענכם ולמען הדורות הבאים. 

 

רישוי עסקים והגנת הסביבה

רישוי עסקים והגנת הסביבה – האחד מקדם את השני

עם הגידול באוכלוסייה והעלייה ברמת החיים, גובר בישראל העומס על הסביבה ומשאבי הטבע. המשרד להגנת הסביבה פועל באפיקים שונים בכדי להתמודד עם האתגרים הסביבתיים הללו, ואחד מהכלים הבולטים שברשותו הוא הצבת פרמטרים סביבתיים כתנאים הכרחיים לקבלת רישיון עסק.

התנאים הללו מתייחסים למגוון השלכות סביבתיות שעלולות להיווצר כתולדה מפעילות העסק, ונוגעים להיבטים כדוגמת איכות שפכים, טיפול בפסולת, איכות אוויר, קרינה, אסבסט, חומרים מסוכנים, רעש ועוד.

פעילות המשרד להגנת הסביבה נעשית מכוח חוק רישוי עסקים אשר קובע באמצעות צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), התשע"ג-2013 את התחומים שפעילותם כרוכה ומחויבת בקבלת רישיון עסק מטעם הרשות המקומית.

רישיון העסק ניתן לפי קבוצות מפורטות, ובכפוף לשורה של תנאים שנקבעים על ידי "נותני האישור". המשרד להגנת הסביבה הינו אחד מאותם "נותני אישור", וזאת לצד משרדי ממשלה נוספים כדוגמת משרד הבריאות, משרד החקלאות, משרד הכלכלה והמשרד לביטחון הפנים.

אחת מכל עשר בקשות נדחית

מתוך כלל העסקים המוגדרים בחוק, המשרד להגנת הסביבה מוגדר כ"נותן אישור" בכ-55 עסקים טעוני אישור. 20 מתוכם מבוססים על מפרטים אחידים, וכ-35 עסקים לפי מפרט אחיד.

מדי שנה המשרד להגנת הסביבה מאשר כ-85% מהבקשות המוגשות אליו לקבל רישיון עסק. כ-10% מהבקשות חוזרות לקבלת מידע נוסף, ואחת מכל מאה נענית בסירוב. העסקים מסווגים לשלוש רמות "התייחסות" מצד המשרד להגנת הסביבה ואלו הן:

  • רמה א' – מפעלי רמה א' הינם מתקנים ומפעלים אשר פעילותם הינה בעלת פוטנציאל השפעה סביבתי בהיקף רב ומשמעותי. לכל הפחות על אחד ממרכיבי הסביבה.
  • רמה ב' – מתקנים ומפעלים אשר פעילותם הינה בעלת פוטנציאל השפעה סביבתי רב, אך פחות מרמה א'. כ-82% מהעסקים המטופלים על ידי המשרד להגנת הסביבה משתייכים לרמה סביבתית זו.
  • רמה ג' – מפעלים ומתקנים שהשפעת פעילותם על הסביבה הינה בעיקר ברמה המקומית.

סוגי ההשפעות של העסקים השונים על הסביבה

ההנחיות והתנאים הסביבתיים לקבלת רישיון עסק משתנים לא רק לפי הענף אלא גם כנגזרת מסוגי ההשפעות שעלולות להיות על הסביבה בפעילות השוטפת. כך, למשל, אם אנו מתמקדים בסוגיית השפכים, ידוע כי למרות שהשפכים התעשייתיים בישראל מהווים בסך הכל כ-17% בלבד מכלל השפכים במדינה, הם טומנים בחובם פוטנציאל גדול לנזק סביבתי רב-תכליתי. בפער ניכר ביחס לשפכים הביתיים.

שפכים תעשייתיים שאינם מטופלים כיאות מהווים גורם מרכזי בזיהומים סביבתיים חמורים כדוגמת פגיעה במערכות הולכה וטיפול בשפכים, זיהום מאגרי מי תהום, בוצה, פגיעה באיכות מי קולחין, פגיעה בתפקודם של מתקני הטיפול בשפכים ועוד.

התנאים הכלולים לגבי שפכים תעשייתיים בקבלת רישיון עוסק עוסקים בטיפול בשפכים סניטריים, הפרדת תשתיות לטובת איסוף נגר עילי, טיפול יאות בתמלחות, טיפול יאות בשפכים תעשייתיים, פינוי שפכים בהתאם לאיכותם, דיגום רציף, ניטור רציף, עמידה בערכים שונים בהזרמת שפכים למערכות הביוב, שמירת מסמכים, פינוי בוצה ועוד.

הדברים נכונים לגבי קרקעות מזוהמות הנגרמות כתוצאה מהטמנה או דליפה של חומרים מזהמים. על פי המשרד להגנת הסביבה, המקורות העיקריים לזיהום קרקעות מצויים במשקי הדלק והאנרגיה, ובפעילותם התעשייתית של מפעלים העובדים עם חומרים מסוכנים. כלומר, תחנות דלק, חוות מכלי דלק, קווים להובלת דלקים, בתי דפוס, מפעלים בענף המתכת, מוסכים, מפעלי טקסטיל, מוקדים לאחסון חומרים מסוכנים ועוד.

המשרד להגנת הסביבה דורש עמידה בתנאים שונים להתמודדות עם זיהום הקרקעות כדוגמת הצבת מכלים עליים במאצרות, איטום משטחי אחסון ותפעול של חומרים מסוכנים ודלקים, הגדרת הנחיות מפורטות לגבי צנרת תת קרקעית או מכלים, הגדרת נהלים לגבי טיפול בקרקעות החשודות כמזהמות, הנחיה בדבר ביצוע סקרי קרקע ועוד.

הדוגמאות הללו, העוסקות בשפכים ובקרקעות מזהמות, הן כמובן רק מעט המחזיק את המרובה. התנאים הסביבתיים הכרוכים בקבלת רישיון עסק תוך קבלת אישור של משרד הגנת הסביבה מקיפים את כל הפעילות של העסק/המפעל מבחינה סביבתית. הם נוגעים בין השאר לזיהום אוויר, פסולת מוצקה, חומרים מסוכנים, חומרי הדברה ומזיקים, אסבסט ואבק מזיק, רעש, קרינה (מייננת ובלתי מייננת), זיהום חופים, זיהום מי ים ועוד.

סיוע לעסקים לכל אורך הדרך

עסקים רבים מתמודדים עם אתגרים רבים בבואם לקבל רישיון עסק בהקשר של תנאים סביבתיים. בחברת טביב אנו עושים כמיטב יכולתנו בכדי לסייע לעסקים מכל סוג, לנהל נכון את הממשק והדיאלוג מול המשרד להגנת הסביבה. אנו עומדים לצד עסקים הן בשלבים הראשוניים של הגשת הבקשה לרישיון עסק, הן בהכנת העסק לעמידה בתנאים הסביבתיים, והן לאחר מכן בפעילות השוטפת ואל מול ביקורת ופיקוח.

% 100